Skip to main content

Jachtveld Tuchola bronst 2014 – Polen

Ria-Tuchola-2014

September 2014. Na een voorspoedige reis zijn wij in de namiddag van donderdag 18 september aangekomen in het jachtveld Tuchola. In het prachtige en rustig gelegen jachthuis worden hartelijk verwelkomd door Jan Piatrowski die de leiding heeft in dit bijna 4.500 ha grote jachtveld. Binnen de kortste tijd staat er een heerlijke maaltijd op tafel en afgesproken wordt dat we meteen om 18.00 het veld in gaan.

Voor mij is het 25 jaar geleden dat ik mijn eerste en tot nu toe enige hert geschoten heb. Ik ga die avond op pad met de zoon van Jan. Majiec is zeer ervaren jager en hij beheerst ook het zogenaamde burlen en aanroepen van de herten in de bronst. Na amper tien minuten in het veld heb ik al een hert voor dat ik mag schieten. Echter komt dit hert niet goed vrij te staan en kan ik geen goed schot plaatsen. Inmiddels horen wij van diverse kanten herten burlen en zien het nodige kaalwild. Dan horen wij een hert burlen dat uitgedaagd door het burlen Majiec snel naderbij komt voorafgegaan door een paar hindes. Zelf zie ik hert het als eerste en wijs Majiec het hert aan. Hij knikt als teken dat het hert geschoten mag worden.

Mijn primos schietschok staat al klaar en zodra het blad van hert vrijkomt op circa 60 meter ben ik het schot kwijt. We zien het hert tekenen en na een korte vlucht van circa 50 meter valt het hert om. Wat een geweldig spannende manier om zo mijn tweede hert te mogen schieten, super! Het blijkt een tienender te zijn zonder ijstakken met prachtige donkere en geparelde stangen. Geschoten heb ik met een Heym SR 30 in het kaliber .308 met een 11,0 gram GECO Plus kogel. Na het afkoken kwam het geweigewicht uit op 5,3 kg en het hert wordt geschat op circa 8 jaar. Ik raad iedere jager aan om keer met de bronst op herten te jagen. Een echt geweldige jachtbelevenis.

Ria Huijberts.