Skip to main content

Workshop Grofwild jagen Polen – oktober 2014

Workshop grofwild jagen Polen afgelopen oktober groot succes. Hieronder een korte bloemlezing van de diverse deelnemers.

Lees ook een mooi artikel over deze workshop in de Waidmannsheil pagina 14, klik hier (pdf)

[widgetkit id=3]

 

Alfred en Leonard
We kijken terug op een topweek. Veel gezien, veel geleerd, veel expertise aanwezig, vakkundige gidsen en jachtleiding. Ook complimenten voor Jacob en Donald: altijd aanwezig, bij ontbijt, nachtbraken, nazoek en jacht. Klasse. Jullie hadden ook veel geduld. Voorbereiding was geweldig. Het hoogtepunt was wel de dag ontweiden bij Slagerij ter Weele. Plezier, dat was er. We komen zeker terug voor weer een jachtreisje. (1 overloper, 1 big, 2 reegeiten en een das)

Pieter
De grofwild workshop van Jachthuis Leimuiden was overweldigend. De reis, in één woord geweldig. Je eerste stuk grofwild, je eerste ontweiding, de breuk, je eerste ‘waidmannsheil’, kortweg onvergetelijk. Doodblazen, tableau leggen en je eerste zelf geschoten stuk grofwild mee naar huis. Dit maakt de ervaring compleet. Dit alles onder begeleiding van Jacob en Donald, die met vele onvergetelijke tips de nieuwe grofwildjagers bijstonden, daarvoor mijn dank, super. De eerste keer grofwild jagen was een onuitwisbare ervaring’. (2 reegeiten, 1 roodwildkalf)

Jan
‘Wat een ervaring hebben we opgedaan met het bersen, kilometers lang door de bossen en langs velden struinen. Rekening houden met de wind, takken en bladeren. Dan nog schieten vanaf de bersstok, waarbij de adrenaline door het lijf gierde. Het is zowaar gelukt om ook een paar mooie nazoeken te “organiseren”. Al was dat niet gepland natuurlijk. Het gevoel dat we met z’n allen veel hebben geleerd overheerst!’ (2 reegeiten, 1 varken en 2 vossen)

Jos en Maarten
‘Mijn jachtmaat had nog geen ervaring in grofwild. Ik besloot samen met hem deel te nemen aan de workshop van Jachthuis Leimuiden. Mijn maat Maarten heeft ontzettend veel geleerd en wist tot resultaat te komen. Hij schoot een schitterend edelhert. Maar ook ik heb nog veel geleerd en ervaringen op gedaan. De voorbereiding van de reis. Cursus ontweiden bij Ter Weele en een stevige schiettraining van Donald. Dat helpt, daarmee ga je goed voorbereid op stap. Ik zit op een hoogzit, de eerste avond, zie ik een schim tussen de berkenbomen. ‘Grosse Keiler’, fluistert de gids in mijn oor. Je mag hem schieten. Afstand ongeveer 60 meter. Nu moest ik een beetje schuiven op de hoogzit om het beest in beeld te krijgen. Zijn grote kop kwam vrij en meer niet. Dan maar een schot net achter het oor. Tien minuten wachten op de hoogzit. Er naar toe. De gids pompte tot drie maal toe mijn arm op en neer en jubelde ‘ein grosse Keiler und perfekt geschossen’. Nog veel wild gezien, nog meer kansen benut. Een geweldige reis voor beginnende grofwild jagers. Zeer aanbevolen’. (Jos: 1 keiler, 19,5 cm geweren; 1 reegeit en nog een zeug) (Maarten 1 hert, 1 reegeit. 1 reekalf)

Steef
‘Ik heb nog nooit op grof wild gejaagd. De aangeboden cursus was voor mij een ideale instap in de grofwild jacht. Wat een ervaringen heb ik mee mogen maken. Alle facetten van de jacht kwamen er bij kijken: ontweiden, schieten en uiteindelijk jagen. De cursus ontweiden bij Ter Weele had ik nooit willen missen. De schiettraining op Berkenhorst geeft vertrouwen. Beide voorbereidingsbijeenkomsten waren van onschatbare waarde, zo later bleek.

Dan de eerst jachtdag. Gids toegewezen en aan het werk. Nu voor het eerst echt jagen, wat een ervaring. Zenuwen tot het uiterste gespannen. Na de bers voor het eerst een ree aangesproken. De gids gaf de reegeit vrij. Nu richten, wachten tot het stuk goed ging staan en ……….. schot ging af. Geraakt maar op de voorloper. Tweede schot raak? Het wild ging er vandoor. Ik voelde mij op dat moment niet echt fijn. Middag nazoek met hond. Niet gevonden. Na nauwkeurig onderzoek door gids en hoofd jachtopziener, werd mij verteld dat het aangeschoten wild slechts lichtgewond was en zou herstellen. Dit was voor mij een grote geruststelling.

Tweede jachtdag. Mijn gids Maciej Olechnowicz heeft mij de volgende dag op een geweldige manier kennis laten maken met de bersjacht in al zijn vormen, het lezen van sporen, zoeken van het wild, besluipen en aanspreken. Toen kwam het moment waar ik tegenop zag, het schieten. Mijn gids gaf een reegeit en haar kalf vrij en leidde mij door het eerst schot. Goed getroffen, een opkikker voor mijn zelfvertrouwen. Dan op zoek naar het tweede stuk, adrenaline op een zeer hoog peil.

Ja, daar staat het. Gids zette de bersstok neer, wachten, stuk staat goed, schot gaat af. Weer goed. Felicitatie van de gids, breuk aangeboden en dan ontweiden. Fijn dat in de cursus dit al een keer is geleerd, maar hoe anders is het in het veld. Donald Buijtendorp (mede organisator van deze cursus) heeft mij hier goed doorheen geloodst. Het tweede ree ging als een stuk beter. Een goed gevoel dat beide reeën ter plekke zijn gevallen. Zo had ik het mij voorgesteld. Achteraf blij dat ik met het tegenovergestelde ook kennis heb gemaakt.

Ik wil nog een woord van dank uitspreken aan mijn gids. Hij heeft mij zoveel als hij kon in de beperkte tijd uitgelegd over de jacht, heeft mij gesteund, zelfvertrouwen gegeven en behoed voor een mogelijk ongeluk. Ik was zo gefocust op de bers en het wild dat ik de omgeving vergat. Een keer stond het ree goed voor een schot en gaf het bevel niet schieten, reden in het veld liepen een paar paddenstoelen plukkers ik had ze niet gezien en de tweede keer plaatste het stuk zich tussen mij en een groep huizen ver in de verte.

Samenvatting. Een geweldige ervaring, veel geleerd door veel te doen, heel veel respect voor gids en alle begeleiding. Reis perfect georganiseerd. De voorbereiding was een geweldig uitgangspunt voor de praktijk. Ik heb ontzettend genoten van de samenhorigheid van alle leden en de rituelen die bij de jacht horen, het smaakt naar meer. Jacob en Donald, bedankt’. (2 reegeiten, 1 kalf, 1 hertenkalf)
Totaal zijn er 3 dagen door 11 deelnemers 37 stuks wild geschoten.

Workshop 2015 is van 21 t/m 25 oktober. 
U kunt zich nu al opgeven hiervoor bij Jachthuis Leimuiden.